Segítsünk Laurának

Bencze Laura egy kilenc éves, tündéri kislány. Élni akarása és kitartása csodálatra méltó, de most a mi segítségünk is kell mind-e mellé. Neki kérünk segítséget, hogy meggyógyuljon, és megtörténjen a csoda,végre boldogan és egészségesen éljen!

Minden olyan betegség, műtét, testi-lelki tartós megterhelés, mely a szervezet idegi-, immun- és kondícióbeli leromlásával jár, s nagyfokú lesoványodást okoz, újraerősödést, roborálást igényel. Természetesen gondos differenciáldiagnosztikai munkával ki kell zárni azt, hogy a háttérben nincs-e jelenleg is valamilyen betegség, mert ennek megszűnte nélkül a roborálás mit sem ér. A roborálás eszközei: pihenés, környezetváltoztatás, üdülés, gondtalanság, kellemes szórakozás, kielégítő jó alvások (altatók), jó étvágy (étvágyjavítók), az esetleges vérszegénység megszüntetése stb. Legfontosabb azonban a roboráló - fehérjedús, könnyen emészthető, vitamin- és nyomelemgazdag- táplálkozás.



Alkalmazható konyhatechnológiai eljárás:

Dúsítás: A dúsítás célja, hogy viszonylag kis mennyiségű étel elfogyasztásával nagyobb energia- és tápanyagbevitelt érjünk el.

A dúsítás során természetes alapanyagokat pl. tojás vagy tápsaereket pl Nutridrink, vagy tápanyagmodulokat, pl. Fantomakt  használhatunk fel. Lássuk mik azok a nyersanyagok, és  konyhatechnológiai eljárások, melyek segítségével kellemes ízhatást kialakítva, tápanyagban dús ételeket tudunk a betegnek biztosítani.

Laura roborálása transzplantáció után így történt (ezeket kapta):

  • Tejbegríz tejszínnel és kevés mézzel, vagy kakaó krémmel dúsítva
  • Tökfőzelék kaprosan, burgonyával sűrítve, kevés tejszínnel
  • Csőben sült zöldségek
  • Mézes-vajas kenyér hetente egyszer
  • Rizskása sült almával és zöldségekkel
  • Sárgarépa rizzsel és husival
  • Gesztenyés husi burgonyapürével (ezt is tejszínnel dúsítva)
  • Gesztenye püré, vagy főzött gesztenye krém
  • Főzött puding (otthon készített, nem poros és nem vásárolt)
  • Sajtos-burgonya főzelék
  • Tojáskrém, tojásos-sonkás szendvics
  • Túrós-banános-almás desszert
  • Tejszínes céklafőzelék
  • Sárgaborsó főzelék burgonyával sűrítve
  • Fokhagymás-paradicsomos tészta
  • Sült karfiol, vagy brokkoli
  • Az ételekbe (persze amelyikbe kell) rántás helyett tejszínes habarás.
  • Paprika és minden gyomrot irritáló fűszert kizártunk, vagy csak nagyon keveset használtunk, azt is csak fokozatosan bevezetve.




Egy-két recept leírás:

Fokhagymás-paradicsomos tészta: Ez családi kiszerelés:)))

Hv:

  • 750gr csavart orsó, vagy pillangó, vagy penne tészta (durum)
  • 5-6 szem szép érett nagy paradicsom
  • 1-2 dl házi paradicsomlé
  • 1 fej fokhagyma
  • 1-2 kanál olíva olaj
  • só, bors, bazsalikom, szerecsendió (elhagyható),aki szereti tehet bele kakukkfüvet is
  • Esetleg sajt és tejföl

Elk:

A tésztát megfőzzük. A fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk és olajon megfuttatjuk. A hámozott paradicsomokat a paradicsomlével együtt a fokhagymás olajra öntjük. Pár percig főzzük, majd fűszerezzük. A legvégén beleforgatju a tésztát is, és gazdagíthatjuk sajttal és tejföllel.

Tipp: A paradicsom héját úgy tudjuk szépen leszedni pazarlás nélkül, hogy a paradicsomot forrásban lévő vízbe dobjuk pár pillanatra, majd jeges vízbe tesszük azonnal. Így könnyen le lahat húzni a héját.

Sült karfiol, vagy brokkoli:

Hv:

  • 1 fej karfiol
  • 1 fej brokkoli
  • 1 tojássárgája
  • kevés vaj
  • 1 tejföl

Elk:

A karfiolt és a brokkolit enyhén sós vízben előfőzzük, egy jénait kikenünk vajjal. A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük és rózsával lefelé a jénaiba tesszük. A tejfölbe belekeverjük a tojássárgáját enyhén megózzuk és a zöldségekre öntjük. Sütőben 20-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Tipp: A brokkoli és a karfiol lehet fagyasztott is. Sjtot is reszelhetünk akár a tejfölbe, akár a tetejére.

Gesztenyés husi burgonyapürével:

Hv:

  • 4-6 szem fagyasztott gesztenye, vagy akár friss is lehet
  • 1 nagy szem krumpli
  • egy kis főtt csirke, vagy pulykamell

Elk:

A krumplit a gesztenyével puhára főzzük, majd a hússal összeturmixoljuk.

Tipp: Ez babaételnek felel meg, de nagyobb gyerkőcöknek adhatjuk a törtkrumplira szószként a gesztenyés húst. A gesztenyét 1,5-2 éves kortól ajánlott bevezetni.

Sárgarépa-rizzsel:

Hv:

  • 1 fej hagyma
  • 3-4 szál sárgarépa
  • egy kis petrezselyem
  • 1-1,5 dl rizs
  • olaj

Elk:

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és megdinszteljük kevés olajon. A répákat felkarikázzuk, a hagymához adjuk. Kis idő múlva az apróra vágott petrezselymet is belekeverjük, majd hozzá öntjük az átmosott rizst is. Együtt pirítjuk egy kevés ideig, majd felöntjük bő 2,5-3 dl vízzel. Mikor megpuhult tálaljuk.

Tipp: Kisebb gyerekeknek turmixoljuk le. Csirke, vagy pulykahússal is tálalhatjuk. Hagymaés hús nélkül 6 hnapos kortól adható, hússal 8 hónapos kortól, hagymával 1éves kortól, ha a baba bírja.


FOLYT.KÖV.HAMAROSAN!!!!



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 21
Tegnapi: 31
Heti: 88
Havi: 1 517
Össz.: 428 699

Látogatottság növelés
Oldal: Roborálás
Segítsünk Laurának - © 2008 - 2024 - bencze-laura.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »